#image_title

Internet of Things και Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

 Το Διαδίκτυο (Internet) αναμφισβήτητα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του 21ου αιώνα, επιτρέποντας την επικοινωνία και την άρση γεωγραφικών φραγμών. Παράλληλα, η εμφάνιση του Διαδικτύου των Πραγμάτων ή αλλιώς Internet of Things (IoT) έχει επαναπροσδιορίσει τις συσκευές και τη λειτουργικότητά τους, επιτρέποντας στους χρήστες να εκμεταλλευτούν νέες δυνατότητες και να εκτελούν ενέργειες απομακρυσμένα, κάτι που τα τελευταία χρόνια ανθεί ιδιαίτερα στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Το IoT έχει καθιερωθεί ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες στον επιχειρηματικό τομέα, συμβάλλοντας στην τεχνολογική εξέλιξη. Ο όρος Διαδίκτυο των Πραγμάτων δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από τον επιχειρηματία Kevin Ashton. Ο Ashton, ένας από τους συνιδρυτές του Auto-ID Center στο MIT, ήταν μέρος μιας ομάδας που βρήκε τον τρόπο να συνδέει αντικείμενα με το διαδίκτυο χρησιμοποιώντας ετικέτες RFID. Αναφέρεται ότι χρησιμοποίησε πρώτη φορά τον όρο “Internet of Things” σε μια παρουσίαση το 1999 και από τότε ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί.

Concept for mobile apps Flat design vector illustration

 Σύμφωνα με την Georgia Weston, ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών IoT έχει ξεπεράσει τα 14 δισεκατομμύρια και αναμένεται να φτάσει τα 26 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030 σε όλο τον κόσμο. Οι επιχειρήσεις έχουν αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις τους σε επαγγελματικές λύσεις IoT, ανέρχοντας σε δισεκατομμύρια δολάρια το έτος, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία του IoT για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της απόδοσης των επιχειρήσεων.

Το δίκτυο πραγμάτων έχει επηρεάσει σημαντικά τις επιχειρηματικές πρακτικές, παρέχοντας έξυπνες λύσεις που προσφέρουν στον καταναλωτή/πελάτη ευκολία και ασφάλεια . Η δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας με τις συσκευές επιτρέπει στις επιχειρήσεις, να επικεντρωθούν στην πλήρη αυτοματοποίηση και να λαμβάνουν πραγματικού χρόνου ενημερώσεις για την απόδοση των συσκευών τους. Επιπλέον, η συνδυαστική χρήση του IoT και της αυτοματοποίησης ρομποτικών διαδικασιών μπορεί να ενισχύσει τη διαχείριση αποθεμάτων και την απόδοση των επιχειρήσεων.

Πως οι λειτουργίες του δικτύου πραγμάτων μπορούν να συμπορευτούν με την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

 Οι λειτουργίες του IoT προσφέρουν σε μια επιχείρηση σημαντικά και ποικίλα οφέλη. Το διαδίκτυο πραγμάτων διευκολύνει τους επιχειρηματίες προσφέροντας έξυπνες λύσεις μεταφοράς, έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα ( smart electric grids ), μηχανές αισθητήρων παρακολούθησης και data driven συστήματα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν επικερδείς τακτικές καθώς βοηθούν στην επιτάχυνση της ροής της κυκλοφορίας, μείωση των εξόδων των καυσίμων και στην παροχή συστημάτων ελέγχου προκειμένου να επισκευάζονται άμεσα τα οχήματα/μηχανήματα που χρειάζονται επισκευή .

 Αναφορικά με τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι εκεί για να φροντίσουν την επιτυχή σύνδεση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προσδίδοντας αξιοπιστία στο σύστημα και αναλαμβάνοντας να προσαρμόσουν την τιμολόγηση με βάση τις μικρότερες προσαυξήσεις .

  Οι μηχανές αισθητήρων παρακολούθησης κάνουν διαγνώσεις και προβλέπουν εκκρεμή ζητήματα συντήρησης και τις βραχυπρόθεσμες ελλείψεις αποθεμάτων. Ακόμη, προτεραιοποιούν τα προγράμματα του προσωπικού που είναι υπεύθυνο για τις επισκευές, ώστε να καλύπτουν πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες επισκευής του εξοπλισμού και άλλες σχετικές ανάγκες.

  Τα data-driven συστήματα βοηθούν μια επιχείρηση να διαμορφώσει το πλάνο μάρκετινγκ σύμφωνα με τις ανάγκες των καταναλωτών. Ένα data-driven σύστημα περιλαμβάνει την συλλογή και την ανάλυση δεδομένων που προσφέρουν οι πελάτες σε ψηφιακό περιβάλλον . Η διαδικασία αυτή δίνει την δυνατότητα σε μια επιχείρηση να κατανοήσει την αγοραστική συμπεριφορά, να εξατομικεύσει το περιεχόμενό της και να επιλέξει τα σωστά για αυτήν κανάλια.

 Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Με την ικανότητά του να προσφέρει έξυπνες και αυτοματοποιημένες λύσεις, το IoT έχει φέρει επανάσταση στη διαχείριση αποθεμάτων, τη συντήρηση εξοπλισμού, την ενεργειακή απόδοση και την ανάλυση δεδομένων. Οι επιχειρήσεις που υιοθετούν αυτές τις τεχνολογίες αποκτούν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την απόδοσή τους και μειώνοντας τα λειτουργικά τους κόστη.

Εν κατακλείδι, το IoT δεν είναι απλώς μια τεχνολογική τάση, αλλά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής ανάπτυξης για κάθε σύγχρονη επιχείρηση. Οι συνεχείς εξελίξεις στον επιχειρηματικό κόσμο υπόσχονται να διαμορφώσουν το μέλλον του επιχειρείν, καθιστώντας την υιοθέτηση του IoT απαραίτητη για την επιτυχία. Επομένως κρίνεται απαραίτητη η χρήση του προκειμένου να βοηθήσετε την επιχείρησή σας να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί και να αντέξει στον χρόνο .

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0