#image_title

Επιχειρηματικότητα και τεχνητή νοημοσύνη

 Οι άνθρωποι εδώ και χρόνια ονειρεύονται την δημιουργία ενός ανθρωπόμορφου μηχανήματος που θα σκέφτεται και θα λειτουργεί σαν άνθρωπος. Έτσι λοιπόν η δημιουργία ΑΙ ( Artificial Intelligence ) ή αλλιώς τεχνητή νοημοσύνη, ακόμη και στο πρώιμο στάδιο που βρίσκεται τώρα, έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές τόσο στην ανθρωπότητα όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο.Η χρήση AI από μία επιχείρηση μπορεί να της προσφέρει εξοικονόμηση χρόνου αλλά και πόρων .

Με μια διεισδυτική ματιά είναι φανερό πως η ραγδαία εξέλιξη του AI θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στις επιχειρήσεις. Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει είναι αρκετά και σημαντικά, με κύριο και βασικότερο την αυτοματοποίηση των διαδικασιών. Ένας από τους κυριότερους στόχους μιας εταιρίας είναι η αποδοτικότητα. Αυτοματοποιώντας τις διαδικασίες η  παραγωγή γίνεται πολύ πιο γρήγορη και τυποποιείται με αποτελέσματα ιδανικά για μια επιχείρηση . Με την τυποποίηση όλες οι διαδικασίες είναι ίδιες και δεν υπάρχει διαφοροποίηση, επομένως μειώνονται οι πιθανότητες ανθρώπινου λάθους.

Επιπλέον μια επιχείρηση με την χρήση του AI της δίνεται η δυνατότητα να εξοικονομήσει πόρους που διαθέτει για διάφορες διαδικασίες που μέχρι τώρα γινόταν χειροκίνητα . Το AI αντικαθιστά εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Εξοικονομεί χρόνο και χρήματα παράγοντας το ίδιο ακριβώς με τον άνθρωπο καθώς επίσης παραθέτει τεκμηριωμένες απαντήσεις αναφορικά με την λήψη αποφάσεων .

Το AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους κλάδους, όμως σε μερικούς κάνει εντονότερα αισθητή την παρουσία της. Οι κλάδοι αυτοί σχετίζονται με τις πωλήσεις, την κυβερνοασφάλεια και την εξυπηρέτηση πελατών . Όσον αφορά τις πωλήσεις το AI αναλαμβάνει να διαχειριστεί καταστάσεις που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν χρονοβόρες και σε πολλές περιπτώσεις ψυχοφθόρες. Τα συστήματα διαχείρισης σχέσεων με τους πελάτες έχουν εξελιχθεί και σε συνδυασμό με το AI  μπορούν να παράξουν θαύματα. Τα αποτελέσματα θα σας καταπλήξουν καθώς το AI είναι ικανό να μαντέψει αλλά και να διαχειριστεί πιθανά παράπονα πελατών. 

 Ένας ακόμη κλάδος όπου το AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποδίδοντας τα μέγιστα αποτελέσματα είναι η κυβερνοασφάλεια, που αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα για όλες τις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις . Είναι ικανό να ανιχνεύσει αλλά και  να καταπολεμήσει πιθανές απάτες αλλά και επιθέσεις. Με την κατάλληλη χρήση μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα για την καταπολέμηση ενδεχόμενων κινδύνων και να διατηρήσει την ασφάλεια της επιχείρησης και των δεδομένων.

 Ακόμη, το AI διαπρέπει και στον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών . Με αυτοματοποίηση των απαντήσεων σε πλατφόρμες ψηφιακής εξυπηρέτησης πελατών και τεχνικής υποστήριξης . Είναι ικανό να αντιλαμβάνεται το ύφος του γραπτού λόγου, να προβλέπει ερωτήσεις και παράπονα,καθώς επίσης είναι εκπαιδευμένο να λύνει απορίες και να απαντάει σε σχόλια. Εξοικονομεί από την επιχείρηση πόρους και χρόνο καθώς δεν χρειάζεται να το ελέγχει κάποιος. Το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιον να το εκπαιδεύσει. Από εκεί και πέρα η διαδικασία έχει αυτοματοποιηθεί πλήρως, λύνοντας έτσι τα χέρια των επιχειρήσεων και όχι μόνο .

  Παρ’ όλα τα θετικά που προσφέρει όμως, το AI έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις και ηθικά διλήμματα μέσα στις επιχειρήσεις.Επιγραμματικά κάποια από αυτα τα ζητήματα είναι τα εξής : 

  • Ασφάλεια : Σε περιπτώσεις όπου πρέπει να ληφθεί κάποια απόφαση με μεγάλο φορτίο ευθύνης τίθεται το ερώτημα για το ποιός είναι υπεύθυνος σε περίπτωση λάθους ή αποτυχίας .
  • Διαφάνεια : όταν καλείται το ΑΙ να λάβει μία απόφαση, δίνει μόνο το αποτέλεσμα και όχι την συλλογιστική πορεία που ακολούθησε για να καταλήξει εκεί . Η έλλειψη διαφάνειας μπορεί να προκαλέσει και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο περιβάλλον εργασίας .
  • Ηθικές αποφάσεις : Τα συστήματα AI ενδέχεται να κληθούν να πάρουν αποφάσεις που έχουν ηθικές προεκτάσεις, όπως για παράδειγμα η προτεραιοποίηση ζώων σε καταστάσεις κινδύνου, κάτι που εγείρει σοβαρά ηθικά ζητήματα.

Οι επιχειρήσεις που το χρησιμοποιούν οφείλουν να ακολουθούν τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τους κρατικούς νόμους προκειμένου να εξασφαλίσουν την ηθική και υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. 

What’s your Reaction?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0